Repetities met ZOOM

Kerstconcert op 14 december 2019

Oude of Martini Kerk Voorburg

Kerstconcert VOM HIMMEL HOCH 
Kom in de sfeer van Kerst op zaterdag 14 december in de Oude Kerk van Voorburg. Vocaal Ensemble Cantate trakteert u op een breed kerstrepertoire met het thema ‘Vom Himmel Hoch’. Van dit bekende kerstlied zullen toonzettingen van J.S. Bach en S. Karg-Elert te horen zijn. Uit verschillende stijlperiodes zingen we daarnaast prachtige variaties van ‘Er is een roos ontloken’ afgewisseld door een Magnificat (lofzang van Maria) en Nunc Dimittis (lofzang van Simeon) van Herbert Howells.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Niels Kuijers en de professionele begeleiding komt van de Duitse violist Martin Landzettel en organist Hans Houtman.

Toegangsprijs 20,– Voorverkoop 18,50 via de website www.cantate-gorinchem.nl
Jongeren tot 18 jaar 10,–
Aanvang 20.15 uur.

Op zaterdagmiddag 14 december organiseert Klankinitiatief een workshop met Martin Landzettel, violist en leider van “Lichtenberg Institut”. Deze workshop staat in het teken van de verwantschap tussen de klank van viool en stem. In de workshop zal Martin Landzettel met Vocaal Ensemble Cantate klankexperimenten vertalen naar de uitvoeringspraktijk, aan de hand van enkele passages uit het repertoire van het avondconcert. De deelnemers aan de workshop worden actief betrokken.

Informatie:KLANKINITIATIEF.NL

Kerstconcert op 13 december 2019

Grote Kerk Gorinchem

Kerstconcert VOM HIMMEL HOCH 
Kom in de sfeer van Kerst op vrijdag 13 december in de Grote Kerk van Gorinchem. Vocaal Ensemble Cantate trakteert u op een breed kerstrepertoire met het thema ‘Vom Himmel Hoch’. Van dit bekende kerstlied zullen toonzettingen van J.S. Bach en S. Karg-Elert te horen zijn. Uit verschillende stijlperiodes zingen we daarnaast prachtige variaties van ‘Er is een roos ontloken’ afgewisseld door een Magnificat (lofzang van Maria) en Nunc Dimittis (lofzang van Simeon) van Herbert Howells. 

De muzikale leiding is in handen van dirigent Niels Kuijers en de professionele begeleiding komt van de Duitse violist Martin Landzettel en organist Hans Houtman. 

Toegangsprijs 20,– Voorverkoop 18,50 via de website www.cantate-gorinchem.nl
Jongeren tot 18 jaar 10,–
Aanvang 20.15 uur. 

Op vrijdagmiddag 13 december geeft Martin Landzettel in de Lutherse Kerk in Gorinchem een masterclass zang volgens de Lichtenberger methode met als thema ”raak de juiste snaar” Belangstellenden kunnen als toehoorder aanwezig zijn. 

Informatie:KLANKINITIATIEF.NL

Masterclass 14 december 2019 “viool en koorklank”

Zaterdag 14/12 van 15.00 – 17.00 uur geeft Martin Landzettel in Voorburg een Workshop “viool en koorklank” voor iedereen die geïnteresseerd is in de Lichtenberger methode.

In de workshop zal hij met Vocaal Ensemble Cantate klankexperimenten vertalen naar de uitvoeringspraktijk, aan de hand van enkele passages uit het repertoire van het avondconcert.

Daarnaast worden de deelnemers actief betrokken. Zingend en luisterend zul je ervaren hoe de verfijnde trilling van de vioolklank diepe lagen in het strottenhoofd en het totale lichaam aanraakt en mogelijkheden voor stemontwikkeling geeft.

Klik voor meer informatie en opgave: https://klankinitiatief.nl/index.php/activiteiten/workshop-lichtenberg/

Masterclass 13 december 2019 “raak de juiste snaar”

Vrijdag 13/12 van 12.00 – 17.00 uur geeft Martin Landzettel in Gorinchem een Masterclass aan zangers en instrumentalisten. Vanuit het thema “raak de juiste snaar” doceert hij met gebruikmaking van zijn viool. Door de nauwe verwantschap tussen viool en stem raakt de verfijnde trilling van de vioolklank diepe lagen in het strottenhoofd en het totale lichaam. Dit werkt als een stimulatie van de stemfunctie.

Het is mogelijk deze masterclass als toehoorder bij te wonen.

Klik voor meer informatie en opgave:  https://klankinitiatief.nl/index.php/activiteiten/masterclass-lichtenberg/

Klankinitiatief info april

Met alle ervaringen van de uitvoering van de Matthaus Passion als dirigent en zangeres nog in ons hart en onze ziel, kondigen we jullie 2 activiteiten aan, waarop je kunt inschrijven.

Als eerste is er op vrijdag 24 mei een themadag voor mensen die de methode Lichtenberg kennen. Op deze dag staat de ontwikkeling van je eigen klank centraal. We stimuleren deze ontwikkeling in individuele lessen, in kleine groepjes en tijdens het zingen van een gezamenlijk lied.

Thema van deze verdiepingsdag is: focus op (stem)inzet.
24 mei 2019
tijd: 10.00 – 15.00 uur
plaats:Trinitatiskapel, Vriesestraat 20 – 22, 3311 KD Dordrecht
kosten: € 65,-
docenten: Niels Kuijers en Ineke Nelemans
aantal deelnemers: 8- 12

Lichtenberg weekend Olst
We kijken zelf uit naar het weekend dat we organiseren in het najaar. Hierin is er tijd en ruimte om de aspecten van de klank in jezelf echt aan te gaan, zodat er een verdiepende (stem)ontwikkeling tot stand komt.
Het individuele proces en het samen ervaren met de andere deelnemers krijgt zijn invulling.
De opbouw van het weekend is vergelijkbaar met de weekenden in Lichtenberg.
Dit jaar is het: van 15-17 november 2019

De belangrijkste gegevens vind je hieronder: de overige informatie vind je op de site

Lichaamsbewustwording, theorie, samen luisteren en zingen komen op creatieve wijze aan bod. Naast het zingen van klanken werken we aan een aantal liederen die vooraf worden toegestuurd. Er is veel aandacht voor individuele lessen.

Dit jaar is het thema: Spraakmakende stem

De kosten zijn € 340,- inclusief 2 overnachtingen in tweepersoonskamers met gescheiden bedden, 2 keer ontbijt, 2 keer lunch en 2 keer diner.

Locatie: Hoeve Wetermans
Aantal deelnemers: 10-14
Aanvang: vrijdag 16.30 – 17.00 uur.
Einde: zondag 16.00 uur.

De kok zal vegetarische maaltijden voor ons verzorgen.

Je kunt je inschrijven voor de themadag.

Als je iemand kent die belangstelling heeft voor dit weekend, maar die nog niet bekend is met de methode, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Van harte welkom op onze activiteiten!  Niels en Ineke

Schitterende uitvoering Matthäus Passion van J.S. Bach in de Bethlehemkerk in Papendrecht

Bron Papendrechts Nieuwsblad dinsdag 9 april 2019
door Ina Florusse

Papendrecht – Dirigent Niels Kuijers kijkt tevreden terug op de uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Bethlehemkerk te Papendrecht, uitgevoerd door de koren COV Laudate en VE Cantate, het Gorcum Boys Choir, aangevuld met een speciaal Project kinderkoor, en niet te vergeten de zes professionele solisten, Hans Houtman op kistorgel en Barok Consort Musica