Dirigent

 Niels Kuijers studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf 1995 is hij dirigent van Vocaal Ensemble Cantate. Daarnaast is hij vaste dirigent van C.O.V. Laudate uit Hardinxveld-Giessendam. Met pianist Jacomijn Puite organiseert hij op projectbasis workshops voor vrouwenkoor met pianobegeleiding.

Tot april 2017 was Niels dirigent van Vocaal Ensemble Tiramisu uit Rotterdam. Met dit koor voerde hij veel bijzondere programma’s uit met onbekend koorrepertoire, veelal a-capella maar soms ook met begeleiding van een of meerdere instrumenten. Na een jarenlange vruchtbare samenwerking heeft hij gekozen om ruimte te maken voor verdere ontwikkeling. Zo staat voor het voorjaar van 2018 een gastdirigentschap bij Vocaal Ensemble Coqu uit Utrecht op het programma.

Niels werkt vanuit de methode Lichtenberg, een klankgeoriënteerde manier van zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat leidt tot een volle klank die tegelijkertijd verfijnd en boventoonrijk is. De principes van de methode Lichtenberg geven richting aan de stemvorming van de individuele koorleden en bevorderen een homogene, rijke koorklank.

Vanuit ‘Klankinitiatief’ organiseert hij samen met Ineke Nelemans workshops, groepscursussen en individuele lessen. In workshops Klank & Qigong die hij geeft met Josta Onneweer wordt de methode Lichtenberg gecombineerd met bewegingsoefeningen uit de Healing TAO.

Info:www.klankinitiatief.nl

Van 2007 – 2017 was Niels docent dirigeertechniek bij de opleiding Docent Muziek aan het Rotterdams Conservatorium ‘Codarts’. In het najaar van 2017 verzorgde hij een serie gastlessen Lichtenberg voor de studenten van de afdeling Klassieke Zang van het Utrechts Conservatorium.

 

 

 

 

 

error: Inhoud is beveiligd!!
Secured By miniOrange