Vocaal Ensemble Cantate

Ruim dertig jaar neemt het  kamerkoor “Cantate” een essentiële plaats in binnen de koorwereld van Gorinchem en omstreken. Het koor  is in de jaren uitgegroeid van een dubbel kwartet tot een koor met 28 enthousiaste zangers.

De muziekkeuze is zeer gevarieerd, kleine en grote werken uit de 16de  tot 20ste eeuw worden eigen gemaakt en ten gehore gebracht: veelal a capella werken, maar ook werken met begeleiding van orgel of een klein muzikaal ensemble.

Een traditie vormen de (bijna) jaarlijkse kerstconcerten, waarin de laatste jaren de ‘Lessons and Carols’ een belangrijke rol spelen.

Vaak worden concertprogramma’s rond een bepaald thema gekozen en samengesteld, waarbij soms samenwerking wordt gezocht met andere culturele stromingen. Voorbeelden hiervan zijn het Waterfort in fort Altena, het dierenconcert, het seizoenenconcert en het psalmenconcert, “Zingen met je ogen en kijken met je oren” met kunstenares Agnes de Kok.

De samenwerking met stichting Musica Aeterna bood Cantate de afgelopen jaren met enige regelmaat de kans grotere muzikale stukken met orkest ten gehore te brengen, zoals de Messiah van Händel, de Sankt Mark Passion van Wood of het Weihnachtsoratorium van Bach. Daarnaast neemt Cantate jaarlijks de uitvoering van het succesvolle Geen dag zonder Bach-concert voor haar rekening.

Een enkele keer wordt  samen met COV Laudate uit Hardinxveld- Giessendam, waar Niels Kuijers ook dirigent van is, een groter werk uitgevoerd, onder andere het Requiem van Brahms. Voor 2019 staat de Mattheus-passion van J.S. Bach op het programma.

Niels Kuijers is vanaf 1995 dirigent en hij heeft met zijn bezieling, kennis en persoonlijkheid het koor meegenomen op veel muzikale terreinen.

De laatste jaren werkt het koor aan een homogene, vrije, beweeglijke klank via de methode Lichtenberg, onder leiding van de bekwame docenten Ineke Nelemans (sopraan) en Niels Kuijers.

error: Inhoud is beveiligd!!
Secured By miniOrange